Sunday, 25 March 2012

MaKaNankaH aKu? aKukaH maKanaN?



 Hari ni 26 mac 2012: Aku terasa lapar walaupun hakikatnya aku dah makan tadi. Aku teringin nak makan ikan Talapia panggang. Yummy!sedapnyer. Lagi2 kalau panggang gune bara api walaupun agak konven la kan but  this way is the best. Kalau nak tau aku la org yang paling suke ikan panggang. So, everybody must like the way I like. Hehe. AKULAH  fenomena
Unfortunately, disebabkan aku yang paling suke so what should I do? I should do it by myself n by then I serve them. Wow, so special! Before that’s, aku kenela  membarakan api. Huhu. Bak kata pepatah genggam api bia sampai bara. Ha, ni nak bara la ni.





Ha, sebelum tu nak bagi tau bagus tau kalau selalu panggang pakai bahan semula jadi such as tempurung or kayula. Jimat kos n dpt mengurangi kalor. Seterusnya, dptla kurangkan bahan-bahan yang nampak macm smpah tapi still dapat digunakan. Its more like, recycle lah. Kalu nak tau kadang-kadang arang yang kita beli tu dihasilkan melalui kaedah kimia. Seperti yang kita tau, makanan ni tak elok terdedah pada kimia.
Kesan-kesan bahan kimia
• Kesan-kesannya berdasarkan:
– Ketoksikan
• Sifat perbandingan sesuatu bahan dan merujuk terhadap  kesan buruknya terhadap tubuh.
– Dos Maut (Lethal Dose – LD)
• Dos yang boleh membawa maut.
– Kepekatan Maut (Lethal Concentration – LC)
• Kepekatan sesuatu sebatian di udara yang boleh membawa
– LD – 50
• Dos maut mengakibatkan kematian 50% jumlah haiwan kajian yang terdedah pada dos   tertentu.
– LC – 50
• Kepekatan maut (di udara) mengakibatkan kematian 50% jumlah haiwan kajian yang terdedah pada had tertentu.
– IDHL (Immediately Dangerous To Life And Health)
• Kepekatan persekitaran udara yang mengakibatkan bahaya kepada hidupan dan kesihatan secara serta-merta.
Salah satu nasihat,apabila memanggang bila da ada bara sikit2 tu bolela dikipas-kipaskan sedikit. Kemudian nanti, dari kecil ia akan membesar dan membesar. Biarpun lambat aslkan selamat! Jangan patahkan semangat walaupun tak Berjaya tapi sebenarnya bukan TAK BERJAYA tapi lambat je. Sabar kan separuh daripada iman. Ia sama saja macam menguji kesabaran kita.Biarpun anda akn bosan menunggu ia menjadi seperti ini. 



Api yang memBara setelah Arang  percaya pada Bara.

 


Hasilnya, anda beroleh kejayaan. Biarpun org hanya memandang remeh atas kejayaan anda tapi anda harus berbangga dengan diri anda sendiri. Sebenarnya, ia juga boleh dianggap sebagai terapi kesabaran supaya melatih diri anda supaya tidak mudah berputus asa. Samala seperti,  



      


ARANG=KESABARAN

BARA=MAINTAIN/TAK PUTUS ASA

IKAN=KEJAYAAN

DESERT=SIDE INCOME

AIR=KETENANGAN 

KENYANG=BERKAT                                     






No comments:

Post a Comment